Posted in Uncategorized, בלוג

כדי להרגיש רגשות אמיתיים במשחק, צריך להימנע מלנסות להרגיש אותם.

אני מבין שזה נשמע מוזר, אבל כשמנסים להרגיש משהו, זה בדרך כלל יוצא קפוא ומאולץ. מלודרמטי. כל מה שיפה ברגש זה שהוא לא צפוי ואפילו לא רצוי. לא רוצים לבכות. לא רוצים להתעצבן. לא רוצים שיראו שאני מתאהב. לא רוצים לפחד. אבל זה קורה, הרגש מגיע פתאום ונכנס לגוף ולאנרגיות ולתודעה.

אז מה עושים?

כשאתם משחקים, התרכזו בפעולה הבימתית, התרכזו בהקשבה לפרטנר ולדחפים הפנימיים שלכם, ובעיקר, אמנו את עצמכם להיות פנויים להגיב. להיות פנויים להגיב זה אומר שאני לא מנסה בכח להרגיש אבל אני מוכן, כתגובה למהלך שקורה על הבמה, לתת לרגש לצוף אצלי.

יש המון טכניקות שעובדות על רגשות ועל ייצור רגש. דברים שקשורים לזכרון חושים, לחלומות, לדמיון, לזכרונות ביוגרפיים, ואני חושב שזה מאוד חשוב להתנסות בטכניקות האלה כאימון. אבל כל היופי הוא שככל שאתם נהיים מנוסים יותר ומשוכללים יותר, הגוף שלכם כבר פתוח ומוכן ופנוי, והרגשות באים והולכים בחופשיות, וברוב המקרים הם מגיעים בדיוק כשאתם צריכים אותם.

אני רואה המון שחקנים וסטודנטים למשחק שמנסים בכוח להרגיש משהו. מישהי נכנסת לבמה עם פרצוף מלא רצינות תהומית ומבט מודאג בעיניים ומין רחמים עצמיים כאלה, מפני שהיא חושבת שהיא מרגישה עצב. היא מנסה בכל הכח, אבל זה לא אמיתי, וזה משרה הרגשת אי נוחות. מישהו הולך על הבמה בקצב מהיר, מכווץ את הגבות, כי הוא חושב שהוא מרגיש עצבים, אבל הוא מסמן רגש כללי.

סימכו על הכשרון שלכם ועל היכולת שלכם להגיב בזמן אמת, ויותר מזה, הבינו שבחזרות אתם צריכים מצד אחד לעבוד על הרגש ולנסות לייצר אותו, ובוא זמנית להימנע מהניסיון להרגיש ובמקום זה להיות פנויים וקשובים.

אני לא רוצה שזה יישמע פנטי מדי ושתהפכו להיות רובוטים מכניים בלי רגשות. להיפך, אני רוצה שתהיו מאוד חופשיים, ותתנו לדברים לקרות במקום לאלץ אותם.

מצד שני אני גם מבין שלפעמים האוטו נתקע וצריך לדחוף אותו בכל הכוח. לפעמים צריך לתת פוש עצבני ומאומץ לאוטו, אבל אז מיד לשחרר. אז אפשר לנסות את זה עם רגש – לתת לרגש דחיפה מאומצת, אבל מיד לשחרר. למשל לנסות לבכות, לעבוד עם אישזהי טכניקה, ומיד לשחרר. אבל לא לנסות בכוח לייצר רגש למשך זמן ארוך על הבמה.

יותר מהכל, מדובר בלהבין משהו בסיסי לגביי העבודה שלכם עם רגשות, משהו שקשור למנגנון של הרגש – כדי להרגיש רגשות אמיתיים במשחק, צריך להימנע מלנסות להרגיש אותם.

Posted in אימון משחק, בלוג, לימודי משחק, עבודה עצמית במשחק

מעבר לטכניקה.

3097132390_97c458325c_b

בזמן אמת, להתעלות מעל הטכניקה, להיות נוכחים מעבר לטכניקה.

טכניקת משחק היא כלי מצוין וחשוב,
אבל צריך להתייחס אליה כאל אימון,
כאל משהו ששייך למאחורי הקלעים.

כולכם לומדים טכניקות שונות למשחק ושיטות משחק.
יש כאלה שלומדים טכניקות שקשורות לפסיכולוגיה של דמות –
כמו שטרסברג, אדלר, סטניסלבסקי במובן מסויים ועוד אחרים.
יש כאלה שלומדים טכניקות שקשורות למשחק פיזי –
כמו לה קוק, לאבאן ושיטות של תאטרון מחול.

אתם לומדים את המבנה הבסיס של דרמה שמושתת על פעולות דרמטיות ופיזיות,
אתם לומדים לייצר דינמיקה ויחסים,
אתם לומדים לעבוד על דמות, על רצון, על רגש,
אתם עובדים עם קצבים שונים ואנרגיות שונות,
עם טקסט ועוד כל מיני דברים שעוזרים לכם לממש נוכחות בימתית אישית ומעניינת.

אבל בזמן אמת, הדבר הכי טוב שאתם יכולים לעשות עם הטכניקה זה להיפרד ממנה.

כשספורטאי עולה לרוץ 100 מטר או מרתון או כל דבר אחר,
הוא לא מתחיל באמצע הריצה להימתח או לעשות שכיבות שמיכה.
ופשוט רץ, בצורה הכי נקייה מסורה ופשוטה.

כנ"ל צריך להיות במשחק.

לפעמים אני רואה על הבמה שחקנים שמנסים נואשות לממש איזושהי טכניקה,
והמשחק שלהם מקוטע ומרוחק.
הסכנה הכי גדולה של הטכניקה היא שהשחקן,
במקום להיות מרוכז ברגע הבימתי ובהתרחשות הבימתית,
מתרכז בטכניקה.
ומה קורה אז?
המשחק נהיה טכני.

אני רואה שחקנים שנמצאים במין חרדה ביצועית של-
אני חייב לעשות את הקטע הזה כמו שהשיטה והטכניקה דורשת ממני –
ולא נמצאים בנוכחות משוחררת ויצירתית.

השתמשו בטכניקה אבל גם היזהרו ממנה.
אתם לא משחקים למען הטכניקה, אלא אתם משתמשים בטכניקה בשביל המשחק.

אתם יודעים, אחת הביקורות הכי גדולות על "השיטה" של לי שטרסברג
היתה שבשלב מסוים המשחק התחיל להתאים את עצמו לשיטה שלו,
והכל נהיה מנייריסטי.
שחקנים התחילו לדבר פתאום בקצב מקוטע,
החזיקו כל מיני דברים דמיוניים ביד כדי לייצר רגש (למי שמכיר – תרגילי חפץ אישי)
והפכו למכונסים וכאילו אישיים.

ככל שהשחקן נהיה יותר מיומן ומנוסה
הוא משתמש בטכניקה פחות ופחות בזמן אמת,
עד שהנוכחות והמשחק שלו הופכים להיות יותר אורגניים, הרמוניים וטבעיים.

להתעלות מעל הטכניקה, להשאיר אותה מאחוריי הקלעים,
לדעת שהטכניקה שייכת לכל מה שאנחנו לא רוצים לראות על הבמה.
להתייחס לטכניקות כאל ארגז כלים שאתם מרכיבים במהלך הלימודים והאימונים שלכם,
ארגז כלים שאתם יכולים לשלוף מתוכו כל פעם משהו אחר שאתם צריכים,
אבל בסופו של דבר אתם יכולים לבנות דברים בלעדיו.

אז מה אני אומר כאן בעצם?
הדבר הכי חשוב בטכניקה הוא לדעת מתי ואיך לעזוב אותה.
הדבר הכי חשוב במשחק הוא בזמן אמת להקשיב (אבל באמת להקשיב)
למידע שאתם מקבלים מהפרטנר ומעולמכם הפנימי,
להיות נוכחים,
ולסמוך על זה שכל העבודה שעשיתם משרתת אתכם בזמן אמת
וכל מה שאתם צריכים לעשות זה להתמסר לרגע ולחוות אותו.

Posted in Uncategorized, בלוג

ניקיון.

לעבוד ממקום נקי. נקיון פיזי, רגשי, תודעתי.

אני קורא ספר משחק של שחקן ובמאי יפני [ The Invisible Actor by Yoshi Oida]. קודם כל זה מרענן להיוודע לגישת משחק שהיא לא מערבית (כלומר סטניסלבסקי, שטרסברג וכל אלה), אלא מתייחסת לאלמנטים אחרים בעבודת השחקן – הגוף, האנרגיות, התודעה.

הפרק הראשון עוסק בנקיון והתנקות.

לפני שמתחילים לעבוד, אומר יושי, צריך לנקות. לנקות את הספייס שאתם עובדים בו, ולנקות את החלל והגוף שלכם. הוא נכנס למהלך כמעט פולחני של לנקות את הבמה, וכל מיני דברים פיזיים שהוא עושה בחלל. זה מאוד מעניין לקרוא את זה, כי מרגישים את תחושת הקודש שהוא נותן לעבודת השחקן. זה לא סתם להיכנס לסטודיו ולהתחיל לעבוד עם כל היומיומיות והאנרגיות המבולגנות. הוא דורש התייחסות יותר מקודשת ונקייה.

יש הרבה עניינים שאני מרגיש ששחקנים יכולים וצריכים לקחת מגישה כזאת. אני לא חושב שצריך כל פעם כשנכנסים לחדר חזרות דבר ראשון לנקות אותו בצורה מדידטיבית, אבל אני כן מרגיש שצריך לבוא פנויים ונקיים לסשן עבודה, כדי שהמשחק יהיה בהיר, צלול ונקי בעצמו.

אז יש כאן שני דברים – מה עושים עד שמתחילים לעבוד, ומה עושים במהלך החזרה עצמה.

לפני העבודה, כשאתם נכנסים לשעור או לחזרה, קחו כמה דקות להפוך את עצמכם פנויים. מה זה אומר? זה אומר שאתם משאירים את מה שבחוץ בחוץ, ואתם מפנים את הריכוז שלכם, את הרגשות שלכם ואת הרצון שלכם לעבודת המשחק. יש מורים שעושים תרגילי נשימות, יש מורים שעושים חימום כזה או אחר, יש שיטות שיש בהם תרגילי הרפיה או מתיחות או הליכות או חימום קולי. מה שחשוב ברגעים האלה זה להתחבר לגוף, לנקות את כל הבלאגן שבתוך הראש שלכם, לנקות את הספייס סביבכם, מין ניקוי אנרגטי, ולהיות פנויים ומוכנים. זה כאילו יש קול קטן בתוככם שאומר – סבבה, אני מוכן, אני מוכן להיות נוכח ולהיות מושפע בצורה מעניינת מכל מה שיקרה בשעה וחצי (או שלוש שעות או מה שזה לא יהיה) לחלוטין.

ובמהלך העבודה, שימו לב שאתם עובדים ממקום נקי. מבחינה פיזית לא לזוז יותר מדי, לא לשוטט על הבמה, לא לגרד את הראש כל הזמן, לא לעשות כל מיני מניירות ותזוזות. זה בלאגן. אני לא חושב שאתם צריכים להיות רובוטים נייטרלים, אבל אני בטוח שאם תעבדו בצורה נקייה פיזית, אז כשבאמת תרצו לזוז זה יהפוך למשמעותי. יש רגעים על הבמה ששחקן עובר מצד ימין של הבמה לצד שמאל של הבמה במהלך סצנה, והוא עושה את זה רק פעם אחת, ומרגישים את הדינמיקה כולה משתנה, את מערך הכוחות מתערער. וזה לעומת שחקן שכל הזמן זז ומדבר, משוטט על הבמה, מפזר את האנרגיה שלו. השתדלו לנקות את זה.

גם מבחינה רגשית, נסו לבדוק האם אתם עובדים ממקום נקי. מקום נקי בעיניי זה נוכחות בימתית שנותנת לתגובות הרגשיות להתבטא בצורה חסרת מאמץ ועם זאת משמעותית. כשיש הקשבה, וכשיש שקט מסוים בתודעה, אז כל ניואנס קטן בולט. כשאני הולך לים, ויש גלים ורוחות, לא סערה גדולה מדי, אבל יש תזוזה – אז כל גל מקבל אותה משמעות, ואני לא מושפע ממנו. אבל אם הים שקט יחסית, ופתאום מגיע גל, הוא הרבה יותר משמעותי ואפקטיבי. ולא רק גל גדול, גם התזוזות הקטנות מתממשות בצורה פיזית וגם אנרגטית. אז נסו לעבוד מתוך שקט רגשי. נסו לראות איך אתם לא מביעים כל הזמן את כל הרגשות במין לחץ ובלאגן, אלא מספיק נקיים ומדויקים כדי לתת לכל תגובה רגשית את הרגע שלה.

גם לכלוך הוא מעניין בעיניי אבל הוא לא יכול להשתלט על כל המשחק שלכם. אם יש רגע שבו הכל מתתפרק, ויש תזוזות, ריצות, צעקות, הוצאת אנרגיה, זה יכול להיות מעניין ולתמוך בסצנה שאתם מבצעים, אבל הגישה הבסיסית שלכם היא נקיון. אתם רוצים להביא את הלכלוך והכאוס מתוך הנקיון והסדר.

בעיניי זה גם סוג של כוונה בסיסית של השחקן או השחקנית. לפעמים שחקנים מנסים לעשות יותר מדי דברים בו זמנית, מנסים להראות את כל היכולות שלהם, ואני מבין מאיפה זה מגיע, אני מבין את הצורך הזה, אבל משהו הולך לאיבוד בתוך ההיסטריה והבלאגן. תנו לקהל שלכם לראות את התהליך שאתם עוברים בתור הדמות. לראות אותה מגיבה דרך טקסט, פעולות, רגשות והתנהגות בימתית מעניינית ומדויקת. תנו להם לראות את זה על ידי זה שאתם פנויים, פתוחים, נקיים וכתוצאה מכך יצירתיים.

להיות פנויים ונוכחים. לנקות את הגוף הרגש והתודעה כדי שבסשן עבודה, או בהופעה, המשחק יהיה משמעותי ואישי.